#kesä #kevät #syksy #talvi

Kurikan kirkko

Kurikan kirkko valmistui vuonna 1847, kuten kirkon kattoon on kirjoitettu: ”Keisari Nicolai I:sen aikana, on tämä Herran Huones Rakettu W: 1847. Erik Kuorikoskelta.” Tunnettu kirkonrakentaja Erik Kuorikoski rakensi kirkon Carl Ludwig Engelin hyväksymien piirustusten pohjalta. Kirkko remontoitiin ulkoa ja sisältä 1987–1990, jolloin alkuperäiset värit otettiin uudelleen käyttöön. Istumapaikkoja kirkossa on nykyään 900 hengelle.

Kirkko sijaitsee paksun savipatjan päällä. Perustus on tehty kelluvaksi eli pohjaveden alapuolella on runsaasti vaakaan ladottua puuta, jonka päälle näkyvä kivijalka on rakennettu. Seinät ovat paikalla poltettua tiiltä ja katto-osa on puuta.

Kurikan kirkon alttaritaulu on kaksiosainen: aiheena Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ehtoollisen asettaminen. Tukholmalainen maalari Johan Sacarius Blacstadius maalasi alttaritaulun 1857. Pohjoisristillä on aiemman kirkon alttaritaulu ja sen tekijä on tuntematon. Aiemmasta, samalla paikalla sijainneesta kirkosta on myös saarnatuoli, kattokruunuja ja lampetteja. Kirkon aulassa on kastettujen taulu vuodelta 2012, taulun tekijä on Inga Pyy.

Urut rakensi Kangasalan urkutehdas vuonna 1965. Äänikertoja on 36, joista 9 on sijoitettu urkuparven kaiteelle selkäpillistöksi.

Kurikan kirkkoa remontoitiin vuonna 2011. Kirkon takaosaan rakennettiin kamari pyhäkoulun pitämistä ja vihkipareja varten. Samoin sinne rakennettiin inva-WC.

Kellotapuli

Kellotapuli on rakennettu 1794. Sen piirsi jalasjärveläinen kirkonrakentaja Salomon Köhlström eli Köykkä. Tapulissa on kaksi kelloa, joista vanhempi on vuodelta 1704. Vaivaispojalla, joka kerää varoja diakoniatyölle, on oma paikka kellotapulin etupuolella. Kellotapuli toimii nykyään vainajien säilytystilana.