Töysän kirkko on valmistunut vuonna 1800 ja sinne mahtuu noin 700 henkeä. Kirkon torni rakennettiin vasta vuonna 1824. Rakennuttajana toimi Heikki Kuorikoski, joka oli silloin Alavuden kirkkoa rakentamassa. Torni rakennettiin yli-intendentin toimiston piirustusten mukaisesti. Puinen kirkko on malliltaan tasavartinen risti, jonka sisäkulmat on viistetty. Istumapaikkoja kirkossa on noin 700. Kellotapuli rakennettiin 1825 Yrjänä Lepistön suunnitelman mukaisesti. Rakentajana oli Erkki Leppänen Jyväskylästä.
Kirkkoa on korjattu moneen kertaan. Ensimmäinen korjaus oli 1825 tapulin rakentamisen yhteydessä. Lisäkorjauksia tehtiin vuosina 1844, 1852 ja 1874. Viimeisenä mainittuna vuonna uusittiin alttari. Seuraava suuri korjaus suoritettiin 1896 rakennusmestari Jussi Kurikan johdolla. Korjausta luonnehditaan asiakirjoissa niin perusteelliseksi, että lähinnä vain seinät säilyivät entisinä. Kirkon seinien sisävuoraus ja koristeet ovat peräisin tästä remontista. Kirkkoon saatiin myös kamiinalämmitys. Viimeisin huomattava peruskorjaus on suoritettu vuonna 1982. Kirkon lämmöneristystä parannettiin, lattia ja ikkunat uusittiin ja kirkko maalattiin sisältä. Lämmitys muutettiin sähkölämmitykseksi ja vanhat kamiinat poistettiin. Korjaukset suunniteli arkkitehti Sakari Lähteinen. Ulkopuolelta kirkko on maalattu vuonna 1984. Värisuunnitelmat on laatinut Eckhard Strahl.
Nykyiset urut on hankittu vuonna 1983. Ne ovat 20-äänikertaiset mekaaniset urut. Urkuja uusittaessa urkukaappi ja vanha urkufasadi säilytettiin. Ensimmäinen puupinnalle maalattu alttaritaulu, joka kuvaa ristiinnaulittua, vaihdettiin vuonna 1908 Väinö Hämäläisen maalaamaan nykyiseen alttaritauluun. Maalatessa aihetta ”Jeesus ja syntinen nainen” taiteilijalla on ollut mallina töysäläinen nainen paikalllisessa maisemassa.