Sotahistoriallisia matkakohteita Etelä-Pohjanmaalla
Kotimaan matkalle voi lähteä ihan matkailun vuoksi, mutta vielä jännittävämpää on suunnitella matka jonkin teeman ympärille. Olemme aiemmin kirjoittaneet niin luontoteemaisesta matkailusta, käsityömatkailusta, teatterimatkailusta kuin juomamatkailustakin. Historiasta ja Suomen sodista kiinnostunut ilahtuu varmasti avatessaan Etelä-Pohjanmaan kartan. Maakunnan alueella on paljon taistelutantereita ja historiallisesti merkittäviä kohteita. Tässä blogissa tutustumme muutamaan.
Nuijamiesten muistomerkki Koskenkorvalla
Ilmajoelle, Koskenkorvan Kapalankankaalle pystytetty Nuijamiesten muistomerkki muistuttaa Santavuoren taistelusta 1597, joka oli nuijasodan viimeinen ja suurin taistelu. Muistomerkki sijaitsee Kurikantien ja Lipastinkujan risteyksen kohdalla. Muistomerkille kuljetaan näyttävästi aidatun nurmikäytävän halki. Perillä odottaa muistomerkki jalustallaan massiivisen kiviaidan ympäröimänä. Vanhat kuuset varjostavat monumenttia ja antavat suojaa muistomerkin luona vieraileville.
Napuen taistelun muistomerkki Isossakyrössä
Napuen taistelu käytiin Isossakyrössä 1714 ja oli suuren Pohjan sodan viimeinen Suomessa käyty kenttätaistelu. Taistelu päättyi venäläisten voittoon ja siitä alkoi niin sanottu isonvihan aika, joka jatkui aina vuoteen 1721 asti. Muistomerkki on sijoitettu Pohjankyröntien varteen ja auton saa pysäköityä siihen tarkoitetulle levikkeelle. Muistomerkille noustaan suuria kiviportaita pitkin ja takana oleva metsikkö kehystää muistomerkkiä komeasti. Isossakyrössä kannattaa tutustua myös Isonkyrön vanhan kirkon miljööseen, sekä Kyrö Distillery Companyn vierailukeskukseen. Tiesitkö, että Kyrö Distilleryn tunnetuksi tuoma fontti on sama kirjasinmalli kuin Napuen taistelun muistomerkkiin kaiverretussa tekstissä? Tutustu Kyrö Distillery Companyyn sivuillamme.
Kauhavan Lentohotelli
Vuosina 1929 – 2014 Kauhavalla sijaitsi Ilmasotakoulu, joka jatkokoulutti puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen sotilaslentäjiä. Vuonna 2014 joukko-osasto lakkautettiin puolustusvoimauudistuksen myötä ja vuonna 2015 alueen Linnarakennukseen perustettiin Kauhavan Lentohotelli. Majoittumisen yhteydessä alueeseen pääsee tutustumaan tarkemmin opastetulla kävelykierroksella, jolla alueen historia avautuu mielenkiintoisten tarinoiden kautta. Tutustu Lentohotelliin sivuillamme. Noin kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Kortesjärvellä Suomen jääkärimuseossa keskitytään Suomen itsenäistymisen aikaisiin tapahtumiin. Näyttelyssä pääsee muun muassa kokemaan jääkärien sotaharjoitusten tunnelmia ja kuuntelemaan jääkärien haastatteluita.
Kosolan talo osa Lapuan historiaa ja tulevaisuutta
Lapualla sijaitseva Kosolan talo on yksi Museoviraston valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Talo sijaitsee kaupungin keskustassa Lapuanjoen rannalla. Vastapäisellä rannalla kohoaa Lapuan tuomiokirkko. Aikoinaan Vihtori Kosolan omistama rakennus toimi Lapuan Liikkeen päämajana ja myöhemmin Herättäjä-Yhdistyksen kirjakauppana. Nyt talo on saneerauksessa ja tulee jatkossa toimimaan matkailukohteena kahvilapalveluineen ja kokoustiloineen. Lapuan liikkeen historiaan pääsee tutustumaan Kulttuurikeskus Vanhan Paukun pysyvässä näyttelyssä. Samalla voi tutkia vuonna 1976 räjähtäneen patruunatehtaan vaiheita. Tutustu Kosolan Taloon sivuillamme.
Seinäjoella pommituksia, joukkoteloituksia ja suojeluskuntamuseo
Seinäjoella sijaitseva Paukanevan suoalue on suosittu ulkoilukohde upeine suomaisemineen, pitkospuineen ja näkötorneineen. Alueella on kuitenkin synkempikin ajanjakso historiassa. Suomen sisällissodan aikaan keväällä 1918 Paukanevalle teloitettiin ja haudattiin yli 40 punakaartilaista, jotka haudattiin kahteen vierekkäiseen suohautaan. Myöhemmin ruumiit on siirretty omien kotikuntiensa tai Nurmon kirkkomaan multiin. Paikalla on vielä muistomerkki tapahtumista. Teloistusten jälkeisiä vaiheita on koostettu muun muassa EP-Muiston kotisivuille. Paukanevaan voit tutustua myös sivuillamme.
Hotelli-ravintola Alman edustalla Seinäjoen keskustassa kohoava muistomerkki Katkennut taival on muistomerkki 10 henkilön muistolle, jotka saivat surmansa vuoden 1940 pommituksessa. Pommi tuhosi sirpalesuojan, johon oli hakeutunut lähinnä junamatkalla olleita ihmisiä. Muistomerkki on Seinäjoen kaupunginarkkitehti Juhani Lahden suunnittelema. Tilaston mukaan Seinäjoelle pudotettiin 158 pommia. Ratapiha oli pääkohde, sillä sitä pommittamalla haluttiin vahingoittaa suomalaisten kuljetusverkostoa. Pommituksessa kuoli 13 ihmistä ja 14 haavoittui. Yhdeksän rakennusta kaupungissa tuhoutui täysin. Pommitus oli ainoa laatuaan Seinäjoella (lähde Louhimo – lue lisää ei saavutettava). Tutustu Hotelli Almaan sivuillamme.
Seinäjoen kaupungin keskustassa sijaitseva 1926 valmistunut Suojeluskuntamuseo on Alvar Aallon esifunktionalistisen klassismin kauden päätyö. Museossa on esillä Lotta Svärd -järjestöstä, jääkäreistä sekä suojeluskunnista kertovat näyttelyt. Piharakennuksessa esitellään Mannerheimin päämaja Seinäjoella vuonna 1918 sekä vaihtuvia näyttelyitä. Lue lisää Visit Seinäjoen sivuilta.
Veteraanimuseo Kauhajoella
Kauhajoella sijaitsevassa Kauhajoen Veteraanien Perinnetalossa on esillä vapaussodan, talvi- ja jatkosodan aikaista esineistöä ja tietoa Mannerheimin ristin ritareista, sodan aikaisesta elämästä ja muista aikakauteen liittyvistä ilmiöistä. Tällä hetkellä perinnetaloon pääsee tutustumaan vain erikseen sovitusti.
Sanna Kok
sisällöntuottaja
Visit Lakeus