Destillera och ät i Södra Österbotten
Vi är kanske kända för våra dryckesvanor, men visste du att vi också har några av de bästa dryckerna i världen! I Södra Österbotten finns småbryggerier och destillerier, bland annat Kyrö Distillery Company, som har fått pris som världens bästa. Det ligger här, i Storkyro kommun.
Kyrö Distillery, Storkyro
Idén till Kyrö Distillery Company föddes på bastulaven. Kyrö Distillery har vunnit flera internationella utmärkelser, och de rågbaserade produkterna tillverkas i ett gammalt mejeri i Storkyro. Kyrös Napue Gin har utsetts till världens bästa gin i IWSC-tävlingen om bästa Gin & Tonic-gin. När du besöker destilleriet kan du göra en guidad tur, provsmaka whisky och gin och njuta av en utsökt middag med lokal mat, som har fått pris i Visit Finlands matturismtävling Hungry for Finland. Läs mer!
Koskenkorvan trahteeri, Koskenkorva
Alldeles intill den berömda alkoholfabriken i Koskenkorva ligger värdshuset Koskenkorvan trahteeri med restaurang och museum. På gården finns sommartid ett mysigt utomhuskafé och en terrass, där du bland annat kan njuta av “Kossu-Possu-bollar” smaksatta med humor och fabrikens produkter. Vad för något? Ett traditionellt kaffebröd i Finland är “possu”, en fet sockermunk som är fylld med sylt. I Trahteeris version är det en rund munk som är smaksatt med Koskenkorva. Sommartid finns dessutom flera olika bastur på gården, ända från rökbastu till en klimatbastu, som är byggd helt koldioxidneutralt av en gammal sopcontainer. Läs mer!
Vingården Punaisen Tuvan Viinitila, Alajärvi
Punaisen Tuvan Viinitila är känd för sina bärviner och likörer av hög kvalitet. Gårdens specialitet är viner gjorda av björksav, där inget vatten alls har använts vid tillverkningen. Björksaven ger vinet en smak av tanniner. I Vingårdens storstuga arrangeras även bjudningar, där borden dignar av hemlagade lokala delikatesser. Läs mer!
Juurella och Äärellä Kuppi + Kattila, Seinäjoki
Juurella och Äärellä Kuppi + Kattila, Seinäjoki är de klarast lysande stjärnorna i Seinäjokis restaurangvärld. Menyerna på restaurangen Juurella i stadens centrum bygger på finska råvaror från närområdet och varierar efter årstid och säsong. På sommaren använder man örter, bär och ätbara blommor, och på hösten svamp och äpplen som man skördat själva eller med hjälp av stadsborna. På vintern gör man buljong på rotfrukter och på våren kan du smaka på granskott, harsyra och andra härliga smaker. Äärellä Kuppi + Kattila ett okomplicerat men högklassigt lunchställe på konstcentret Kalevan Navetta.