Tohnis kyrkväg – Tohnin kirkkotie

Tohnin kirkkotie-leden erbjuder historia, konst, lokal design och naturattraktioner. Leden har fått sitt namn av gubben Tohni. I historien om Tohni från Töysä berättas om gubben Tohni som byggde stenkyrkan i Storkyro. På en av sina resor tog han ett stort stenblock från berget Simpsiö i Lappo och bar det ända till Storkyro. Än idag …

En midsommardröm

På Midsommardrömsleden får du en mycket god uppfattning om den sydösterbottniska naturen, byarna, livet och människornas själslandskap. Leden skär genom öppna fält och dyker ibland genom byar in i skogen. Ringleden går via Kauhajoki, Kurikka och Jalasjärvi. Nära leden i södra änden av Kauhajoki ligger kanjonen Katikankanjoni, en imponerande ravin som på sina ställen är …

Kyrkösjärvi-rundan

Kyrkösjärvi-rundan erbjuder en perfekt cykeltur på bra grusvägar både i skogen och på strandbrinken vid sjön. Kyrkösjärvi ligger bara fyra kilometer från Seinäjoki centrum. Kyrkösjärvi-rundan går genom det vackra landskapet runt sjön Kyrkösjärvi i Seinäjoki. Längs vägen finns också flera vindskydd, där du kan stanna till för ett mellanmål. Bilderna visar det timrade vindskyddet Järvilaavu. …

Härmä ringled

Denna cirkelled bjuder på ett vackert slättlandskap, men också skogssträckor med höjdskillnader. Cirkelleden från Kauhava via Pernå till Alahärma och därifrån via Voltis till Lappajärvi och tillbaka till Kauhava är en tripp som tar tre dagar och två nätter i lugnt tempo. Det går också att göra det med bara en övernattning. Men då hinner …

På båda sidor om Nurmo å

Sydösterbottens byar ligger längs åar och älvar. Nära byarna öppnar sig även vidöppna fält. En dagstur från Seinäjoki till Lappo – eller från Lappo till Seinäjoki – och tillbaka längs Nurmo å är en trevlig tripp för hembygdsturisten. Denna ringled utgår från Nurmo kyrka i Seinäjoki. De sydösterbottniska byarna ligger längs åar och älvar och …

Jurva aktivitetspark

Jurva aktivitetspark har en pumptrackbana och en skatepark samt en klätter- och agilitybana.

Koskue kyrka

I byn Koskue i Jalasjärvi byggdes 1912 ett bönehus, som från och med 1940-talet har fungerat som kyrka i Koskue. På 1950-talet ritade arkitekten Paavo Riihimäki ett klocktorn för kyrkan. Orgeln från 1970-talet är designad av M. Erola. Altartavlan i kyrkan är Mikael Toppelius “Korsfäst” från 1804. Det finns 350 platser i kyrkan.

Jalasjärvi kyrka

Jalasjärvi kyrka byggdes år 1800. Träkorskyrkan ritades och byggdes av Salomon Köhlström (Köykkä). Kyrkan har cirka 900 sittplatser. Altartavlan från 1906 är målad av Aleksandra Frosterus-Såltin och föreställer Kristi förklaring. I slutet av 2011 införskaffades en ny orgel med 30 register, som byggdes av det tyska orgelbyggeriet Paschen Kiel Orgelbau GmbH.

Jurva kyrka

Jurva kyrka stod färdig 1802. Det är en likarmad korskyrka i gustaviansk stil. Ritningarna godkändes i Stockholm. Bygget inleddes av Gabriel Antinpoika Hakola och arbetet slutfördes av Jaakko Baksi. Kyrkobygget är starkt förknippat med den till Jurva inflyttade kaptenen Gustaf Adolf Hobin. Kyrkan har genomgått stora förändringar sedan den stod färdig: platsen för altaret har …

Kurikka kyrka

Kurikka kyrka stod färdig 1847, som det står skrivet på kyrktaket: “Under kejsar Nicolai I:s tid byggdes detta Herrens Hus år 1847. Av Erik Kuorikoski.” Den kände kyrkobyggaren Erik Kuorikoski byggde kyrkan efter ritningar som godkänts av Carl Ludwig Engel. Kyrkan renoverades ut- och invändigt mellan 1987 och 1990, då den målades om i de …