Kurikka hattfabrik och Panttila by hör till de nationellt identifierade byggda kulturmiljöerna av riksintresse i Finland. Kurikka hattfabrik består av tre fabriksbyggnader, varav den mest framstående är den nyaste byggnaden från 1938, som är ritad av arkitekten Aarne Ervi. Den tidigaste fabriksbyggnaden från 1913 är av timmer. Den är skyddad av museiverket och så vitt man vet den äldsta industribyggnaden i Kurikka. Den nyaste fabriksbyggnaden renoverades 2022 och fick då en stor festsal på 550 m2, en bryggerirestaurang på 170 m2, bryggeri, butik och en museidel. Den vackra och ljusa festsalen på tredje våningen möjliggör bland annat julfester, bröllop, företagsjubileer och födelsedagsfirande för upp till 180 personer. Festsalen är öppen på beställning. Bryggerirestaurangen rymmer 170 gäster. Butiken erbjuder produkter från det egna bryggeriet samt presentartiklar. I museiavdelningen har man samlat information om fabrikens historia och det finns gott om donerade föremål och fotografier.
Bryggerirestaurang 170 platser, se öppettider på hemsidan
Butikens öppettider se hemsidan
Festsal 180 platser, öppen på beställning.
Besök Kurikka hattfabriks Facebook-sidor
Områdets historia
Kurikka hattfabrik grundades 1899. 1906 flyttade tillverkningen till Koivistonkylä, eller Panttila, då hattfabrikens grundare Iisakki och Maria Luhtala köpte ett stycke av Iso-Koivisto gård tillsammans med affärsmannen och fabrikören F.I.Kurikka. Dagens fabriksmiljö och de tre fabriksbyggnaderna byggdes upp stegvis 1913, 1924 och 1938. Alla tre byggnaderna finns kvar och är relativt välbevarade. Den äldsta från 1913 är så vitt man vet den äldsta industribyggnaden i Kurikka och exteriören är skyddad av Finlands museiverk. Fabriken från 1924 ritades av byggmästaren Juho Kukkula och har på sin tid fungerat som handskfabrik. Den vackra funkisbyggnaden från 1938 ritades av arkitekten Aarne Ervi och var det första verk han skapade i det egna designkontorets namn. Hattfabrikens område ligger mycket vackert vid älven Nenättömänluoma, som rinner från sjön Kalajaisjärvi.
Fabrikens historia
Hattfabriken Kurikan Lakkitehdas var på sin tid ett av de största klädföretagen i Finland och sysselsatte som mest 330 personer. Fabriken var en stor arbetsgivare för kvinnor och där arbetade både mor- och farmödrar, mödrar och döttrar. Eftersom fabriken var den största arbetsgivaren i regionen byggde arbetarna hus och bildade familj i närområdet. Många blivande äkta par träffade varandra på Lakkitehdas. Hattfabriken var centrum i Panttila.
Förändringar i världshandeln gjorde dock att fabriken hamnade i svårigheter och 1975 togs fabrikens verksamhet över av det konkurrerande företaget Isohella. 1977 slogs Lakkitehdas ihop med Isohella Oy, och det riksbekanta namnet Lakkitehdas var nära att falla i glömska.
2022 bytte fastigheten ägare och det historiska namnet Kurikan Lakkitehdas återuppstod och en ny era inleddes för området.
Lakkitehdas idag
Fabriksbyggnaderna från 1913 och 1924 är ännu inte renoverade och står kalla. Man överväger att ta dem i bruk och målet är att göra även dessa lokaler tillgängliga för allmänheten i framtiden. Den nyaste byggnaden av Aarne Ervi har däremot fått nytt liv genom renovering. En liten museiavdelning har inrättats alldeles intill entrén på bottenvåningen där man bland annat visar produkter som tillverkats på Lakkitehdas, handverktyg osv. som mottagits som donation. Avdelningen har också en fotoutställning med personer från Lakkitehdas förflutna. Kurikan Lakkitehdas bryggeri och bryggerirestaurang har lokaler på andra våningen i byggnaden. En vacker festsal har öppnats på tredje (översta) våningen, med en rad fönster längs tre av väggarna som ger en känsla av oändligt utrymme och hisnande ljus.
Fabriken har renoverats med respekt för det gamla och på ett sätt som visar tidens gång. Inga försök har gjorts att dölja eller försköna det rustika utseendet. Till exempel används fortfarande de ursprungliga tvättställena i toalettutrymmena. Det förflutna är starkt närvarande på fabriken och skapar tillsammans med den arkitektoniskt fullödiga byggnaden en helt säregen och unik helhet.