Kyro älv rinner genom Södra Österbotten. Dess odlingsslätter har utsetts till ett av Finlands nationallandskap. Leden utgår från nationalparken Lauhanvuori i Isojoki och går genom ett mycket typiskt sydösterbottniskt landskap och slutar vid Lillkyro kyrka. Älven fortsätter därifrån till Vasa och havet.
Leden går genom stora öppna fält, ibland mycket nära älven, ibland försvinner den bakom åkrar eller skog. Den andra änden av leden ligger i Lauhanvuori nationalpark, där en bra sandväg går genom skogen. Där är det värt att besöka bland annat stenfältet Kivijata och sjön Spitaalijärvi samt den närliggande kanjonen Katikankanjoni, som är en verklig upplevelse i vår annars så platta natur. Det är en upp till 20 meter djup ravin som skapats av vattendrag i Hyyppä i Kauhajoki, närmare bestämt Kirveskylä. Katikankanjoni har karvats ur i ett tjockt lager med fin sand av bäcken Katikanluoma, som rinner upp i den västra delen av Kauhaneva–Pohjankanka nationalpark och är en del av Kyro älvs vattenområde. Här ligger även Hyypänjoki-ådalen. Det vackra jordbrukslandskapet har klassats som nationellt värdefullt. Utöver det vackra, öppna åkerlandskapet i Hyyppä kan du beundra bland annat gamla byggnadsgrupper med österbottensgårdar. De äldsta byggnaderna är från 1800-talet och början av 1900-talet.
Liksom ån går vår rutt genom centrala Kauhajoki, Kurikka, Ilmola, Ylistaro och Storkyro. Det finns både stora och små historiska sevärdheter på sträckan. I Kauhajoki finns till exempel Riksdagsmuseet. I Kurikka finns Kusikivi – en sten bakom vilken kung Adolf Fredrik av Sverige lär ha stannat för att uträtta sina behov den 18 juli 1752 på sin Finlandsresa från Åbo till Vasa längs Kyrönkangas sommarväg som gick över Kurikka. Genom historien har Ilmola varit regionens stora modersocken, där det finns massor av intressant historia allt sedan klubbekrigets dagar. Ylistaro har sin “Komia kirkko”, en av de största kyrkorna i Finland. I grannförsamlingen ligger Storkyro gamla kyrka från 1500-talet.